Mijn angsten en hoe ik ze probeer tegen te gaan

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Iedereen is wel ergens bang voor. Iedereen heeft angsten. Ik ga mijn angsten eens op een rijtje zetten en dan kijk ik gelijk of ik ze ook een beetje kan verminderen of kan tegengaan.

Insecten en spinnen

Ik vind insecten en spinnen echt verschrikkelijk. Zodra er een insect of spin bij mij in de buurt komt, ben ik snel weg. Ik vind het moeilijk om precies te omschrijven wat ik eng vind aan insecten en spinnen. Ik weet wel dat ze niks doen, maar ik krijg gewoon alleen al rillingen als ik plaatjes van insecten en spinnen zie. Het is wel zo dat ik vroeger geen spinnen durfde dood te slaan en dat durf ik nu meestal wel. Dat is dus wel een kleine verbetering, maar ik denk niet dat ik ooit helemaal van deze angst af kom.

 

Hoogtes

Mijn hele leven heb ik nooit last gehad van hoogtevrees. Ik dacht altijd dat mensen met hoogtevrees zich aanstelden, totdat ik er ongeveer 3 jaar geleden zelf ineens last van kreeg. Ik zat in het reuzenrad in Walibi met wat klasgenootjes en dat ding gaat nog nogal hoog en het wiebelde wat en opeens vond ik het gewoon zo eng. Ik hield me stevig ergens aan vast en probeerde niet naar beneden te kijken. Ook afgelopen zomervakantie was er wat. We gingen in de bergen wandelen. Sommige stukjes waren nogal smal en hoog en dat vond ik dan nog niet zo heel erg, maar toen kwam het: Er was een heel smal stukje waar je overheen moest lopen en je kon zó ver naar beneden kijken. Daar moest je dus heel voorzichtig en rustig lopen en goed vasthouden aan een buis. Ik heb 2 jaar geleden precies hetzelfde gedaan en toen vond ik het helemaal niet eng. Echt zo raar! Ik wil mijn hoogtevrees het liefst overwinnen, zoals ik al mijn angsten graag wil overwinnen, dus ging ik van de zomer in Walibi met wat vriendinnen weer in het reuzenrad. En deze keer vond ik het wel minder eng. Het omhoog gaan vond ik eng, maar het naar beneden gaan vond ik leuk en niet eng. Blijven proberen dus en wie weet heb ik op een dag geen hoogtevrees meer. I hope so!

Vliegen

Ik ga volgend jaar misschien met het vliegtuig op vakantie en ik heb wel wat vlieganst. Niet vanwege de hoogte of om de kleine kans dat je kan neerstorten, maar vanwege het opstijgen en het landen. Ik denk dat ik het vooral eng vind, omdat ik geen idee heb wat ik me er bij moet voorstellen. Hoe zou het voelen? Ik ben er wel bijna zeker van dat zodra ik een keer heb gevlogen, ik geen vliegangst meer heb. Iedereen heeft wel spanning voor de eerste keer vliegen. Als vliegen leuk vind, wil ik later meer van de wereld zien. Mooie plekken zien in Afrika, Azië en Amerika. Dat lijkt me echt geweldig.

 

Op mensen afstappen

Ik vind het erg moeilijk om zomaar op onbekenden of mensen die ik niet zo goed ken af te stappen en daar een gesprek mee te voeren. Ik ben over het algemeen al nogal stil. Ook ben ik misschien een beetje verlegen, maar ook weer niet super verlegen. Ik weet niet wat het is. Als ik met vriendinnen ben kan ik over van alles en nog wat kletsen, maar met anderen kan ik dat niet zo snel. Ik heb altijd het gevoel dat mensen altijd op mij moesten afstappen, omdat ik zelf nooit snel met iemand die ik niet zo ken ga praten. En dat voelt een beetje stom. Hier ben ik vaak nog best onzeker over. Vooral omdat ik volgend jaar in een compleet andere klas zit met allemaal mensen die ik amper ken, maar ik vertrouw altijd maar weer op dat alles goed komt.

En dat waren al mijn angsten, denk ik wel. Het was nogal persoonlijk en best wel moeilijk om hier zo open over te schrijven, maar het voelt wel goed. Het lucht op.

Wat zijn jouw angst(en)?

liefs-margriet

0 Comments

  1. Michelle 20.02.2015

    Ik vind het zo gaaf dat je hier zo open over durft te zijn!! X

    Beantwoorden
  2. sabrina 20.02.2015

    Wat een mooi artikel! Ik heb de eerste 3 angsten ook en de laatste een beetje.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *