History time: nagellak

image

Het leek me wel leuk om een serie blogposts te beginnen waarin ik iets over de geschiedenis van een echt meidending vertel. Dat is nu nagellak, maar dat zou de volgende keer wel eens een ander beauty product, een make-up merk of een bekende modeontwerper kunnen zijn. Dat zie ik dan wel weer. Vandaag ga ik jullie in ieder geval over de geschiedenis van nagellak vertellen. Hier zit nogal een lange geschiedenis aan verbonden en er heeft in de loop der tijd veel verandering plaatsgevonden op het gebied van nagellak. Al een beetje nieuwsgierig?

lak    ~In The Eye Of The Universe~ | via Tumblr

Het is niet bekend wanneer mensen voor het eerst nagellak gebruikten, maar het blijkt dat vrouwen rond 5000 voor Christus al bezig waren met hun nagels. En dan was het niet echt lakken, maar het was zo dat Indiase vrouwen hun vingertoppen toen versierde met henna. Dat is een rode kleurstof die wordt gebruikt voor het verven van nagels, handpalmen en haar.

lak

Er zijn door de jaren heen allerlei verschillende receptjes en mengseltjes gebruikt die dienden als nagellak. Rond 3000 voor Christus maakten Chinese vrouwen hun nagellak van Arabische gom, gelatine, bijenwas, plantaardige kunststoffen en eiwitten. En dan hadden ze ook nog speciaal receptje voor een mooie rood-roze nagellak: geperste orchideeën en rozenblaadjes. Het was alleen wel zo dat de nagellak die deze vrouwen gebruikten urenlang moesten drogen.

nagels

Rijke vrouwen brachten zilver of goud op hun nagels aan rond 600 voor Christus. Hiervoor hadden ze zelf bewakers die deze beschermden. De gouden- en zilveren nagellak stonden symbool voor vrije tijd en rijkdom.

lak

Van 1800-1900 was de manicure erg populair geworden bij vrouwen. Mensen vonden schoonheid, hygiëne en zuiverheid dan ook erg belangrijk tijdens het Victoriaanse tijdperk. Het citroensap- of azijn nagelbadje was erg populair. Hierin doopten vrouwen hun nagels en hielden zo hun nagels gezond.

lak 

In 1920 kon het niet gek genoeg en zo ook op nagellakgebied. Ze droegen bijvoorbeeld felrode nagellak en ook waren vrouwen dol op de halve maan manicure. Dat is een half maantje onderaan op je nagel.

lak    love beauty blog | via Tumblr

In 1930 kwam er ineens een grote vooruitgang, want Revlon’s nailpolish kwam namelijk in 1932 met kleuren en soorten nagellak op de markt die men nog nooit eerder had gezien. Het idee van deze ‘nailpolish’ was bedacht door de Franse visagiste, Michelle Ménard. Ze was geïnspireerd door autolak namelijk.

lak  Mahh nails

In de tijd van 1930-1950 werden acryl-nagels een grote trend.

lak 

In 1960 waren pastelgekleurde nagellakjes een grote trend. Ze vonden dat dit een naturel effect gaf, maar dan toch met een bepaalde touch.

lak  french manicure tumblr - Google Search

Nepnagels werden steeds populairder vanaf 1970. Hier zagen veel mensen een handeltje in en zo begonnen velen een eigen manicure- of schoonheidssalon. Uit deze tijd komt ook de French Manicure. De French manicure was eigenlijk bedoeld voor bekende Hollywood sterren, maar tegenwoordig zijn ze verkrijgbaar voor iedereen.

lak 

Rond 1980 liepen waren felgekleurde nagellakjes een grote trend. In deze tijd is het normaal om zo’n kleur te dragen, maar in die tijd had je wel lef als je dat soort gekleurde nagellak droeg.

lak Tumblr

Rond 1990 werden vooral traditionele kleuren, als rood, beige en zelfs zwart gedragen. Dat zag er best wel chic uit.

lak 

Nu we in 21ste eeuw leven kan alles: glitters, neonlak, nail art, pastellak, streepjes en nog veel meer. Tegenwoordig zijn er honderden, of nee duizenden blogs en video’s op youtube te vinden die helemaal over nagellak gaan.

Zo zie je maar weer wat een grote geschiedenis er achter nagellak zit. Vroeger moest je het maar durven of kunnen betalen om bepaalde nagellak te dragen en tegenwoordig draagt bijna ieder meisje wel nagellak, wat je voor een paar euro in de winkel kunt kopen. Wat een groot verschil zeg! Ik hoop dat jullie dit leuk vonden. Ik weet nog niet precies wannneer, maar binnenkort zal ik weer een soortgelijke blogpost plaatsen.

liefs

2 Comments

  1. Rahma 4.11.2014

    Leuk artikel

    Beantwoorden
  2. Leuk artikel!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *